Organizatorii Programului Educațional Ajungem MARI oferă părinților, profesorilor și lucrătorilor de tineret suportul de curs interactiv despre siguranța online și offline, format din șase ateliere interactive și creat în cadrul proiectului Growing Great and Safe, desfășurat cu sprijinul Google.org.
„În această perioadă, în care viața copiilor s-a mutat foarte mult în mediul virtual, credem că este mai important ca niciodată să vorbim despre educația online, pericolele la care se pot expun și bune practici. Suntem foarte încântați de faptul că am putut să venim cu acest curs în ajutorul copiilor și adolescenților din centrele de plasament și că îl putem oferi mai departe părinților și profesorilor, pentru ca tot mai mulți copii să învețe să fie în siguranță”, ne spune Emilia Mocan, coordonator al proiectului.
Potrivit celui mai recent studiu EU Kids Online 2020, 63% dintre copiii cu vârste între 9 și 16 ani din România folosesc smartphone-ul de mai multe ori pe zi sau aproape tot timpul. Unul din trei copii a raportat experiențe negative. România se situează pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte fenomenul de bullying, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Pentru a-i ajuta pe copii și tineri să gestioneze situațiile dificile și să folosească internetul în siguranță, Ajungem MARI a creat, cu ajutorul specialiștilor în siguranța online, un suport de curs interactiv, pe care voluntarii asociației să îl susțină în centrele de plasament. Peste 200 de copii instituționalizați, cu vârste între 9 și 17 ani, au participat deja la curs și au fost încântați să descopere cum ar trebui să se poarte pe internet.
Suportul de curs conține șase ateliere cu activități interactive, jocuri și informații utile despre mediul virtual și acoperă teme precum nevoia de validare pe rețelele sociale, datele personale, consumul critic de informații, știrile false, ura și discriminarea, cyberbullying și alte pericole online.
Pachetul complet de resurse cuprinde suportul de curs, în format PDF, anexe și resurse pentru ateliere, o broșură informativă pentru adulți și una pentru copii. Cursul este creat pentru grupuri mici, dar poate fi ușor adaptat pentru discuții individuale sau pentru predarea online.Cei care doresc să primească pachetul de resurse sunt rugați să completeze un scurt formular pe website-ul Ajungem MARI, pentru a primi ulterior materialele pe email.
Pe lângă cursurile susținute tinerilor din centrele de plasament, în cadrul proiectului Growing Great and Safe, Ajungem MARI a creat și o resursă online de informare pentru tineri. Pe paginile de social media „CDT – cu de toate” sunt publicate constant materiale video despre siguranța online și comportamentul potrivit pe rețelele sociale. Informațiile sunt prezentate într-un mod prietenos și amuzant de Ioana și Roxana, două personaje simpatice, care povestesc aventurile lor pe internet. Pe lângă temele de online safety, personajele discută și despre prietenii, relații, frumusețe și stil de viață. Puteți urmări CDT- cu de toate pe Facebook, Instagram sau TikTok.
Proiectul Grow GREAT and SAFE a fost desfășurat cu ajutorul Google.org, Ashoka Romania și Tides Foundation și se numără printre cele 29 de proiecte câștigătoare derulate de organizații din Europa cu sprijinul Google.org în cadrul programului de finanțare Google Challenge on Safety.